Amer Shipping zet nieuwe duurzame standaard met drogeladingschip Adriana Maria

Overzicht Alle foto's

14 februari 2024

De nieuwste aanwinst op de vloot van Amer Shipping in Raamsdonksveer is drogeladingschip ‘Adriana Maria’. Een multifunctioneel inzetbaar schip, zelfs bij lage waterstanden. Dit is te danken aan het innovatieve ‘CDS 110’ rompontwerp van Concordia Damen en gebaseerd op de eerder door de werf ontwikkelde Parsifal tankers. Het 110 meter lange schip kan bovendien 200 ton meer lading vervoeren ten opzichte van vergelijkbare schepen. Tijdens de officiële proefvaart op 8 februari werd aan de hoge verwachtingen voldaan: het rompontwerp scoort uitstekend op het vlak van brandstofverbruik versus snelheid. Het schip had een snelheid van 20 km per uur bij een brandstof verbruik van 230 liter per uur. Het schip heeft een lage weerstand, kan snel varen en verbruikt aanzienlijk minder brandstof. De Adriana Maria heeft dan ook van Green Award het ‘Gold Label’ gekregen.  

 

De proefvaart, beladen, waarbij een lading Bestone® werd vervoerd voor Graniet Import Benelux BV in Amsterdam, verliep goed. Het schip voldeed aan alle eisen, en overtrof zelfs de verwachtingen op het geluids- en trillingenniveau – het schip zat ruim binnen de normen. Met het in de vaart nemen van de Adriana Maria beschikt Amer Shipping nu over een vloot van 58 schepen. Zowel droge lading schepen, container- en beunschepen in eigendom (22 schepen) als geassocieerde schepen. Per jaar vervoert het bedrijf ongeveer 8,5 miljoen ton lading, vooral grondstoffen en ruwe materialen voor bouwprojecten en projectlading voor diverse industrieën.

 

Tweede schip in aanbouw
Amer Shipping is vooral actief in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. Het bedrijf breidt nu zijn vloot uit, waarbij de focus ligt op het bouwen van duurzame schepen. Zo volgt binnen enkele maanden na de Adriana Maria, vernoemd naar de vrouw van broer Jan van binnenvaartondernemer en mede-eigenaar van Amer Shipping, Peter Buijks, een tweede ‘CDS Dry Cargo 110’ van Concordia Damen.

 

Buijks: “Alle mogelijkheden zijn benut om de Adriana Maria zo goed mogelijk te laten scoren op alle vlakken. Door de lage weerstand van de rompvorm, neemt het brandstofverbruik en de uitstoot af. Langer doorvaren, zelfs bij waterstanden van 1,15 meter is mogelijk, hoewel het schip dan niet volledig beladen kan zijn. De gunstige kruiplijn van de Adriana Maria maakt het haalbaar om veilig onder bruggen van 4,25 meter door te varen met een diepgang van 2,50 meter. De CO2-uitstoot per ton per kilometer ligt daarmee aanzienlijk lager dan bij een schip uit dezelfde klasse. We praten echt over een uniek schip. Ik ben ervan overtuigd dat we met de Adriana Maria een nieuwe standaard neerzetten.”

 

Duurzame vloot
De ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid staan niet stil en Amer Shipping kiest er bewust voor om mee te bewegen met de trend. Buijks: “We sorteren voor op groei van ons bedrijf, maar wel op een verantwoorde manier en daar hoort investeren in een duurzame vloot bij. Hiermee spelen we in op de wensen van onze klanten die steeds meer kijken naar hun - en onze - CO2 uitstoot.”

 

Afbouw van A tot Z
In augustus 2023 kwam het door Concordia Damen verzorgde casco, na een korte stop te hebben gemaakt bij De Waal BV in Werkendam, op de werf van Ruijtenberg Shipyard BV. De afbouw startte met een uitdaging.

 

Jordy Buijks, Technical Manager: “We hebben onze scheepshelling van 110 meter twee meter moeten verlengen om het schip droog te kunnen leggen. Het paste niet i.v.m. de vormgeving van de bulbsteven. Met veel plezier hebben we aan de Adriana Maria gewerkt. Ook adviseerden we op verschillende vlakken. Zo is het schip uitgerust met twee zuinige Scania 690 pk Stage V motoren. Deze motoren bieden een goede snelheid terwijl zo min mogelijk gasolie wordt gebruikt. Voor een optimaal rendement is de schroef ontworpen naar vormgeving van het casco en het motorvermogen. Deze motoren zouden bovendien, mocht dat in de toekomst wenselijk zijn, vrij eenvoudig kunnen worden vervangen door andere. De volledig RVS AdBlue Tanks voor nabehandeling van de uitstoot van de Stage V motoren, ontwikkelden we zelf.”

 

Afbouwer Ruijtenberg deed echter nog meer. Jordy Buijks: “Het batterijenpakket is er één van de nieuwste standaard. Het hotelverbruik kan er minimaal 12 uur mee worden voorzien van elektriciteit. Bovendien kunnen de accu’s veel vaker worden op- en ontladen, bij een gelijkblijvende prestatie. Het stuurhuis is een eigen product van Ruijtenberg Shipyard. Ook is het gelukt om meteen een vol ADN certificering te krijgen voor het schip. We hebben de afbouw echt van A tot Z geregeld in goede samenwerking met Concordia Damen en het schip turnkey opgeleverd. Bijzonder om aan het eerste drogeladingschip van deze duurzame serie te kunnen bijdragen! Onze dank gaat uit naar alle leveranciers die een bijdrage hebben geleverd aan het schip. De Nederlandse Maritieme Cluster heeft de krachten weer uitstekend gebundeld.”