Bezoek aan Gouwenaar III bij Santierul Naval Orsova

Overzicht Alle foto's

Maandag 15 oktober bezocht Concordia Damen samen met CCM3 en CCT Moerdijk de Roemeense scheepswerf Santierul Naval Orsova om de voortgang te bekijken van de in aanbouw zijnde 'Gouwenaar III'.

De Gouwenaar III wordt 90 meter lang x 10,5 meter breed x max. 3,8 meter diepgang en 1850 ton draagvermogen. Het schip is speciaal ontwikkeld om binnen de beperkingen van de vaarweg Gouwe zoveel mogelijk containers mee te nemen. Door een innovatief ontwerp van het onderwaterschip en de voortstuwing kan het schip met een lager vermogen varen en wordt zo de uitstoot van CO2 en fijnstof sterk verminderd en op termijn zelfs tot nul gereduceerd.

Dit schip zal exclusief tussen het Alpherium in Alphen aan den Rijn en de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam varen om containers vol met bier voor de export af te leveren.

Het schip kan 104 teu/ 52 40ft volle biercontainers vervoeren, oftewel; 2.500.000 flesjes bier.

Dat het schip de naam Gouwenaar III gaat dragen is nog niet geheel zeker en dit zou weleens een prijsvraag kunnen worden onder de Heineken bierdrinkers, welke dit schip straks kunnen gaan volgen op de Gouwe.

Het bezoek ging, mede door de goede weersomstandigheden, voorspoedig en er werd veel voortgang geboekt tijdens de afnames aan boord en werden er enkele wijzigingen opgenomen.